Őrimagyarósd Község Önkormányzata

9933 Őrimagyarósd, Dózsa Gy. u. 23.

TOP-4.1.1-15-VS1-2016-00026 Orvosi rendelő és szolgálati lakás felújítása Őrimagyarósdon

Történelmi fatojás

A mi tojásunk, szép nagy tojás! Fából készült. 1750 körül Nemesrempehollóson ültetett valaki egy tölgyfa csemetét. 2000-ben aztán kivágták, és mi megvettük.
Tojásként 2003 szeptemberében látta meg a napvilágot, így még nagyon fiatal. Méretei miatt sajnos nem sikerült bemutatnunk a tojás világnapján. Majdnem 5 tonnát nyom, 2 és fél méter magas, 4 méter kerületű. Hát, soványnak nem mondható! Hasonlít egy kicsit a megereszkedett lágy tojásra, de akkor is a mi tojásunk!
Korábban, annyi mindent beleálmodtunk abba a hatalmas tölgyfarönkbe. Eredetileg búcsúzó mennyasszony lett volna, aki egy tulipános ládán ül. Gondoltunk történelmi hőseinkre, de melyiküket ragadjuk ki? Gyermekeink javasolták, hogy legyen ”Vili a bálna” (Viszonylag könnyű dolga lett volna a mesternek). Bibliai téma is eszünkbe jutott. Miért éppen tojás lett? Az ihletet egy családi kirándulás alkalmával merítettük.

Zengővárkonyban, a Míves Tojás Múzeumban több ezer szebbnél szebb díszített tojással találkoztunk. Volt ott áttört, hímzett, magrátétes, szalmarátétes, viasz levonatos, patkolt faragott és felsorolni is nehéz, még hányféle….!
A múzeum dolgozói nagyon kedvesen lelkesen, és büszkén mutatták a páratlan gyűjteményt. Megtudtuk, hogy a tojás az Élet jelképe, és az Újjászületés jelképe.
A nyaralásból hazatérve kaptuk a hírt, hogy a mester, akire 3 éve vártunk, pár napon belül érkezik. Nyilvánvalónak tűnt, hogy a faragás témája csak tojás lehet.

Frech’Ottó, aki” a fa állati kártevőjének” nevezi magát, már faragott nálunk egy őrségi legényt, és egy őrségi leányt 1998-ban. Azóta is vendégházunk díszítői ezek a korhű ruhákban megfaragott faszobrok.
Annak idején Czirok Ferenc festőművész volt a segédje, most viszont Ukrajnából érkezett egy ügyes kezű fafaragó, Gergely István.
Napkeltétől napnyugtáig fáradhatatlanul kopácsoltak, és minden nap rácsodálkozhattunk egy újabb fejezetre őstörténetünkből.

A tojás talpazata lángcsóvákból áll. Legfelül Emese álma látszik. A monda szerint Emesének megjelent álmában Isten szent madara, a Turulmadár, és ezt mondta „Néped a megpróbáltatások éveit méltóságosan viselte. Istenét soha nem hagyta el. Ezért az Úr kegyelméből fiad születik, ő és utódai dicső uralkodói lesznek népednek. Ez Isten akarata.”

A következő kép a csodaszarvas üldözése majd a honfoglalás, vérszerződés, István királlyá koronázása, koronázási jelképek (korona, jogar, palást, országalma, kard), tarsolylemezek, Magyarország címere, Szent László király portréja és a legenda a kun lány megmentéséről.

Az Őrségben készült egy különleges faragás.
Talán az országban ez az egyetlen faragott óriástojás!
Lehet, hogy Európa legnagyobb fatojása?
Talán a világ legnagyobb fatojása?
Igen, ez a mi tojásunk!

Galéria