Őrimagyarósd Község Önkormányzata

9933 Őrimagyarósd, Dózsa Gy. u. 23.

TOP-4.1.1-15-VS1-2016-00026 Orvosi rendelő és szolgálati lakás felújítása Őrimagyarósdon

Természeti látnivalók

Helyi jellegzetesség az őrségi henye boroszlán. A Norocium jellegzetessége s egyúttal a lucosokba is átvezető növényünk a bordaharaszt. Ezekben az erdők moha és gyepszintje is igen gazdag.

A mohafajok közül jó néhány országosan ritka faj talál itt életteret. Szintén jellemző, de már a lomberdőkkel közös elem a fecsketárnics és a havasi éger, ez utóbbi csak az Őrségi Nemzeti Park területén jelenik meg.

Henye boroszlán

Helyenként még mindig tömegesen virít tavasszal a kakasmandikó és késő ősszel a ciklámen. Jóval állandóbbnak mondható a patakokat kisérő égeres ligeterdők jelenléte. Ezek alatt bukkanhatunk rá a struccpáfrányra, és itt virágzik június-júliusban az oszták zergevirág.

Zergevirág

Az Őrség egész területén megtalálható a szártalan bábakalács, amelynek alacsony termete a kaszálás és a legeltetés ellen is tökéletes védelmet nyújt. Jóval bujább vegetáció tenyészik a patakokat kisérő mocsár- és lápréteken. Nyáron derékig érő lágyszárú növényzettel kell megküzdenie annak, aki a növényritkaságokkal szeretne megismerkedni.

Kora tavasztól késő őszig szép, ritka virágok tucatjaival találkozhatunk itt. A sort tavasszal a gyaplyúsások nyitják meg és az augusztus végén kornicstárnicsba öltözött rétekig számis ritkasággal találkozhatunk. Mint például a szibériai nősziromcsillagos nárciszszéleslevelű ujjaskosborkétlevelű sarkvirág vagy a kicsit később virágzó kígyógyökerű keserűfű.

Kornicstárnics

Galéria